In Ondernemerschap

chatgpt ondernemerschap seminar boekpresentatie 4 oktober 2023

De zeer snelle groei van ChatGPT blijkt veel discussie los te maken: welke impact gaat dit hebben op de advocatuur? Waren de eerste commentaren vooral gericht op het juridisch inhoudelijke werk, inmiddels zijn er meer stemmen die een impact op het verdienmodel voorspellen. Dus ja er is een noodzaak voor meer ondernemerschap, zo bleek tijdens het seminar dat Legal Business Development Nederland daarover organiseerde.

 

Waarom dit seminar ?

Seminar ChatGPT ondernemerschap boekpresentatieHet seminar had als uitgangspunt dat ChaptGPT de juridische werkzaamheden raakt en DUS ook de klantrelaties gaat raken.

Het doel van het seminar was om in kaart te brengen welke impact dat zal hebben op het verdien- en business model. Daarbij ging het om vragen als:

 • Welke onderdelen van de praktijkontwikkeling worden het meest geraakt?
 • Wat wordt de nieuwe toegevoegde waarde van de advocaat/notaris?
 • Als afwachten en struisvogelen niet de beste strategieën zijn, wat dan wel?
 • In hoeverre is uurtje-factuurtje nog bruikbaar?

Vragen waar nog geen eenvoudig antwoorden zijn door de huidige onzekerheid van ontwikkelingen èn de onbekendheid met de materie.

 

De sprekers en hun verhaal

Raúl Maduro over de stand van zaken & impact op de praktijk

raul maduro lexgen A.I. expertRaúl oprichter van LexGen presenteerde een zeer pragmatische denk- en werkwijze om ChatGPT en andere generatieve A.I. te gebruiken.

De kern van zijn betoog:

 • Wees voorzichtig met klakkeloos overnemen uit ChatGPT want is daarvoor niet specifiek ontwikkeld.
 • De bronnen waarop ze zich baseert zijn niet verifieerbaar, niet volledig en ook niet 100% up to date.
 • De workflow kan verbeteren en versnellen door gebruik van AI. De kwaliteit daarvan wordt bepaald door de vraagstelling (de ‘prompt’). Dat wordt een nieuwe vaardigheid om te ontwikkelen en kan ook een nieuwe functie binnen kantoren worden.
 • I. kan volgens verschillend bronnen 40-60% tijdswinst opleveren. Daarmee kan de doorloopsnelheid sterk verhoogd worden.
 • AI wordt een ‘game changer’: meer dan 60% van de advocaten denk dat A.I. het verschil gaat maken tussen zeer en minder succesvolle kantoren. En 70% denkt dat documentanalyse en de rol van kennismanager binnen 10 jaar volledig geautomatiseerd zullen zijn.

Experimenteer een leer, dan kan je voorsprong creëren.

 

Caren Schipperus over focus en wijziging van koers

caren schipperus alex advocaten wijchenCaren eigenaar van ALEX Advocaten deelde haar ervaringen en legde de nadruk op de manier waarop ze haar kantoor een strategische draai heeft laten maken: van brede algemene praktijk naar een scherpe focus op de markt van duurzaamheid. Dat betekent ook wat voor haar team en hun noodzaak voor méér ondernemerschap.

De kern van haar betoog:

 • Maak een keuze voor wie je wil helpen: het is simpelweg onmogelijk om iedereen te helpen en je word daar zelf niet per se beter of gelukkig van.
 • Persoonlijke drive is een heel bruikbaar element voor ieders ondernemerschap.
 • Kennismaken en experimenteren met AI is nodig. Verwacht er (nog) niet de wereld van, maar ga het uitproberen. Er is meer mogelijk dan je nu denkt en dát is heel bruikbaar.

Maak een keuze en volg je eigen drive

 

Dirk Heuff over de impact op ondernemerschap

Dirk Heuff coach klankbordDirk oprichter van LegalBizDev.nl ging in op de impact van de tijdswinst die van A.I. verwacht wordt (40-60%): wat doe je met de overgebleven uren en hoe maak je die declarabel? Dat raakt direct de praktijk en vergroot de noodzaak voor méér ondernemerschap.

50% tijdwinst? hoe ga je die declarabel maken …?

De kern van Dirk’s betoog:

 • Ga daarom experimenteren met AI, kom uit je stoel met kantoor. En bekijk wat het effect is, op inhoud en uren.
 • Zet ‘de ramen open’ voor het goede gesprek met klanten : hoe zie ze het gebruik van A.I.? Wat weet je, heb je zelf experiment gedaan?
  Dan doet wonderen voor de trust en wordt samenwerken (partnership) echt mogelijk. De first mover pakt de winst. Blijf niet achter, praat met je klant !
 • Als in het uurtje-factuurtje model de uren minder worden, dan wordt acquisitie belangrijker. Zorg dat daarin de focus ligt op de gewenste klantengroep.
 • Prestatiebeloning is een prima alternatief voor uurtje-factuurtje: klanten willen toch een oplossing, niet een op tijd gebaseerde inspanning?
 • De ècht cliëntgerichte EN ondernemende kantoren concentreren zich op:
  • Versterken de mentaliteit/cultuur van heldere keuzes en de dialoog met klanten
  • Hebben een werkwijze waarin klantrelaties (ontwikkeld o.b.v. Know-Like-Trust) voorrang hebben op de behandeling van de zaak: zonder relaties komen er nl. geen zaken.
  • Besturen en leiden het kantoor niet met instructies vanuit de ivoren toren, maar met openheid, luisteren, faciliteren en samenwerken. Dat vraagt van maatschap en partners om hun masker af te zetten zodat ze hun echte zelf zien en kunnen inzetten.

 

Conclusies

  1. Dat ChatGPT niet meer weg gaat en impact heeft op advocatuur en notariaat, daar waren de sprekers het helemaal over eens.
  2.  

  3. Ze waren het er ook over eens dat dit nieuwe instrument zowel met beide handen moet worden aangegrepen, maar ook met gezond verstand gebruikt moet worden: de rol en de toegevoegde waarde van de juridische professional zijn DE bepalende factor om er succes mee te kunnen boeken.
  4.  

  5. De impact gaat verder dan het juridische werk en de mogelijke tijdsbesparing. De impact zal ook te merken zijn in contacten met cliënten: ze kunnen zich beter informeren over juridische zaken en kunnen eenvoudiger aan het doe-het-zelven gaan.
  6.  

  7. De verwachte enorme tijdsbesparing die deskundigen verwachten zal de declarabiliteit van uurtje-factuurtje naar beneden halen. Dat opvangen (lees: vermijden) zal moeten gebeuren door
   1. de toegevoegde waarde nadrukkelijker over het voetlicht te brengen, en
   2. te starten met prestatiebeloning waarbij resultaat voor de klant een belangrijker rol krijgt dan de gewerkte uren.
Recommended Posts
handboek klantgericht ondernemerschap advocatuur notariaat
0 Shares
Share
Tweet
Share