In Blogs

Het overgrote deel van alle Nederlandse advocatenkantoren bestaat uit een- of tweepitters. Die kunnen niet zelfstandig met intervisie beginnen (NOvA stelt een eis van minimaal 3 personen). In deze blog wordt een alternatief aangereikt voor praktijkgerichte intervisie voor kleine kantoren.

intervisie-3Minimaal 3 advocaten

Dat is de eis/randvoorwaarde die de NOvA stelt. Kleine kantoren moeten dus hun intervisie samen met andere kantoren/advocaten organiseren: extern combineren. De zoektocht naar relevante advocaten is tijdrovend omdat het er zo veel zijn en is dus onhandig.

Lees hier alle relevante informatie van de NOvA over intervisie.

 

Voor alle rechtsgebieden

Aan praktijkgerichte intervisie nemen advocaten van kleine kantoren deel die bij elkaar passen qua rechtsgebied. Daarvoor is aansluiting gevonden bij de bekende indeling:

 • advocaten togaCiviel recht algemeen – particuliere markt
  Denk aan personen- & familierecht, consumentenrecht, verzekeringsrecht, arbeidsrecht, huurrecht, sociale zekerheid, letselschade etc.
 • Civiel recht algemeen – MKB markt
  Onder andere contracten/verbintenissen, ondernemingsrecht, vastgoed & huur, aansprakelijkheden, arbeidsrecht, mededinging, etc.
 • Strafrecht
  Zoals jeugd, milieu, fiscaal, vreemdelingen etc.
 • Bestuursrecht
  Onder andere handhaving, milieu, ruimtelijke ordening, vergunningen etc.

Lees de visies van ‘de markt’ op intervisie in dit artikel van het AdvocatenBlad.

Uw intervisie ontzorgd

Matchmaking

LegalBizDev.nl biedt praktijkgerichte intervisie voor kleine kantoren door middel van verschillende intervisiegroepen per rechtsgebied. Het bij elkaar brengen van advocaten met dezelfde rechtsgebieden is meer tijdrovend dan dat het heel complex is.

Lockdown-proof

De originele eis van de NOvA is dat praktijkgerichte intervisie voor kleine kantoren in een fysieke bijeenkomst plaatsvindt. Tijdens de lockdown is online bijeenkomen toegestaan. Daarvoor maken we gebruik van verschillende platforms, al naar gelang van de voorkeur van de deelnemers: Skype, ZOOM, WebEx, Microsoft Teams en zelfs Whatsapp, FaceTime en  Google Hangouts zijn mogelijk.

Voor u geregeldontzorgen

U heeft geen omkijken naar de organisatie van uw intervisie. LegalBizDev.nl verzorgt dat voor u:

 • Aanmelding & registratie bij NOvA
 • Intervisieruimte (online, face2face op 1,5 meter)
 • Verslaglegging
 • Ervaren begeleider

Het enige wat u hoeft te doen is meepraten en -denken.

In de Mr. van Februari stond een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende manieren om intervisie te organiseren.

pay what you wantKosten en waarde van intervisie

Voor €25 per uur kunt u al aan intervisie meedoen. Aantrekkelijk als u het als een moetje ziet. Hoe verhoudt die prijs zich tot uw tarief en kwaliteit …..?

De meeste aanbieders bieden tarieven van €75-€125 per 2-uur sessie aan. Er zijn ook aanbieders die €180 per sessie vragen (= €90 per uur). Wat nog steeds lager is dan de meeste advocatentarieven.

Waarde

Prijs is belangrijk, maar nooit de belangrijkste factor. We schreven er al eerder DEZE BLOG over: het gaat om de waarde. Die is lastiger te beoordelen voor een nieuwe dienstverlening die u verplicht moet gaan afnemen.

Pay-what-you-want is de methode dat de ‘klanten’, de deelnemers zelf bepalen welke beloning ze geven voor de ervaren waarde. Gewaagd volgens velen; succesvol getest door sommigen (lees DEZE BLOG)

Kies uw intervisiebegeleider

De volgende criteria kunnen u helpen met uw keuze:

 • kiezenErvaring met advocatuur en de kwesties die er spelen (“spreken ze onze taal?”).
 • Deskundigheid – getraind als intervisiebegeleider en als zodanig erkend door de NOvA.
 • Ervaring met kleine kantoren en hun pragmatische manier van denken en werken.
 • Onafhankelijkheid – in staat om een fris, ander perspectief in de discussie in te brengen.
 • Ervaring met groepsgesprekken (intervisie uiteraard maar ook ronde tafels, workshops, brainstorms.
 • Discretie – zorgt dat dew groep discreet omgaat met de vraag stukken en dat advocaten zich ‘sociaal veilig’ voelen om hun vraagstukken op tafel te brengen.

 

Sparren over uw intervisie ?

Over uw vragen, over onze diensten, over de wel/niet match tussen die twee?Binnen 15 minuten heeft u een goed beeld over de mogelijkheden en wat dat voor u kan betekenen.

Bel of mail Dirk Heuff voor zo’n gesprek. Doe het nu.

 

Recente blogs
leergang legalbizdev
0 Shares
Share
Tweet
Share