In Blogs, Ondernemerschap

Ondernemerschap staat meer en meer in de belangstelling. Zowel advocaten als notarissen begrijpen dat de toekomst van kantoor niet langer overgelaten kan worden aan knerpend grind. Ondernemerschap is nodig om ook in 2022 een gezonde boterham te kunnen verdienen. Maar is dat ook ècht zo. Dus, ondernemerschap, hype of hoop?

 

actie uitvoeringHype of hoop?

het onderwerp ondernemerschap staat al heel wat jaren op de agenda:

Naast deze positieve aandacht  zijn er ook tegengeluiden. Zoals van de Haagse deken in 2020 zei: “Velen interesseert het ondernemerschap niet”.

Kortom, de vraag blijft: ondernemerschap, hype of hoop?

Het antwoord is het best te illustreren aan de hand van het toenemende aantal opleidingen over ondernemerschap. De NOvA heeft de beroepsopleiding erop aangepast;  de SDU gaat er in 2021 mee starten: en ook in de praktijk zijn er interessante nieuwe initiatieven.

 

Hoop: ondernemerschap voor nieuwe advocaten

stap uit comfort zoneVoor 2021 heeft de NOvA de nieuwe beroepsopleiding advocatuur aangepast. Daarin is voor het eerst een aparte module ondernemerschap opgenomen.

Daarin komen onderwerpen aan bod als:

 • Cliënttevredenheid en de aspecten die daaraan bijdragen
 • Kostenstructuur en financiële kant van praktijkvoering.
 • Relaties opbouwen en onderhouden
 • Acquisitie-planning en personal branding

Met de toevoeging van deze module maakt de Orde een serieuze stap naar het vergroten van ondernemerschap binnen de advocatuur. Het complete curriculum is te downloaden bij de NOvA.

 

mindset results acquisitie cliëntenHoop (2): Ondernemerschap voor ervaren advocaten

Meer ervaren advocaten willen graag dieper kijken: hun ervaring heeft hen geleerd wat ècht belangrijk is. Naast de budgettering en bewaking van kosten, is een gestage instroom van nieuwe zaken een belangrijk onderdeel daarvan. De bron van nieuwe zaken ligt bij klanten en DUS is het van het hoogste belang om de relaties met die klanten te ontwikkelen en te koesteren.

Onderwerpen die daarbij relevant zijn:

 • Finance: inkomsten v uitgaven, cashflow & debiteurenbeheer
 • IT & administratie
 • Interne organisatie en structuur
 • Business development: Klanten werven & behouden m.b.v. marketing & communicatie
 • Personeel: werving & selectie, begeleiding & ontwikkeling
 • Legal tech

 

NIEUW: Leergang Business Development

leergang legalbizdevOm in de toenemende vraag naar ondernemerschap te voorzien, hebben Symbius en Legal Business Development Nederland de handen ineen geslagen. Samen hebben ze een compleet nieuwe leergang ontwikkeld.

Deze leergang is bedoeld voor (senior) medewerkers. Vooral degenen die zelfstandig nieuw werk willen genereren. En die  meer resultaat van hun acquisitie willen zien. Deze serieuze, ondernemende medewerker begrijpt dat het ‘nieuwe normaal’ een nieuwe aanpak vraagt. Hij/zij staat open staan voor praktisch & pragmatische leermethodes.

Bijeenkomsten en 1-op-1 klankborden
onderwerpen leergang BizDev

Onderwerpen in de leergang Business Development

De leergang bestaat uit 4 bijeenkomsten in april en mei 2020 met een groep van 8-12 legal professionals.

Deze bijeenkomsten worden corona-proof dus online gehouden. Ze worden afgewisseld met individuele klankbord sessies. In die 1-op-1 contacten worden specifieke vragen en kwesties verder uitgediept om ze vervolgens in praktijk te brengen.

Onderwerpen in de leergang

De leergang is praktisch van opzet. De basis ligt in het Handboek Business Development voor advocaten en notarissen uit 2018. Daaruit zijn belangrijkste onderwerpen genomen die elk de kern van een van de vier bijeenkomsten vormen:

 1. Bewustwording & analyse
 2. Focus, strategie en profilering
 3. Acquisitie, verwijzers en cliëntenbinding
 4. Activiteitenplanning / meten & weten

 

hulp advies begeleidingMeer weten ?

Bekijk de extra detail informatie over de leergang.

Of stel uw vraag via e-mail

Of bel met Anton-Pieter van Logtestijn van Symbius of Dirk Heuff van LegalBizDev.

Recommended Posts
yingyangsummerschool 2021 advocatuur notariaat
0 Shares
Share
Tweet
Share